Beneficis que tenen els joves
L’oci cultural fa referència a les activitats d’oci relacionades amb la cultura, és a dir, aquelles que tenen un component creatiu, artístic o educatiu. Aquestes activitats, permeten a les persones gaudir de l’art, la música, el teatre, la literatura, el cinema, les exposicions, els espectables i altres formes d’expressió cultura, tot enriquint l’experiència de lleure.
Les activitats d’oci són fonamentals per als joves per diverses raons que impacten en el seu desenvolupament personal, emocional i social, com l’equilibri emocional, desenvolupament d’habilitats i interessos, prevenció de conductes de risc, millora de la salut física i mental, creativitat i expressió personal i formació de valors i responsabilitats. (oci cultural).
El bo cultural
El bo cultural jove és una iniciativa implementada a Espanya que atorga una ajuda econòmica als joves que compleixen 18 anys. El seu objectiu és fomentar l’accés a la cultura i donar suport a les industries culturals.
Què ofereix el bo cultural?
El bo cultural té un valor de 400 euros que es poden gastar en tres categories:
- Arts en viu, patrimoni i audiovisuals: entrades per a cine, teatre, concerts, museus, exposicions, festivals, etc.
- Productes culturals en suport físic: llibres, revistes, discos de música, videojocs, partitures, etc.
- Consum digital: subscripcions a plataformes de música, lectura o videojocs en línia.
Quins beneficis té el bo cultural?
Podem trobar en el Bo cultural una eina que ens ajudi a accedir, gaudir i integrar-se en el món de la cultura de manera més inclusiva.
- Accessibilitat a experiències culturals: permet gaudir d’esdeveniments i espais culturals adaptats, promovent la seva participació i inclusió. Molts teatres, museus i cinemes estan implementant sessions adaptades, guies i activitats didàctiques específiques, visites amb acompanyament, etc.
- Desenvolupament cognitiu i emocional: l’accés a la música, el cine i la literatura pot estimular la creativitat i les habilitats de comunicació.
- Oportunitats d’oci adaptat: moltes institucions ofereixen activitats culturals amb adaptacions que ens permet escollir activitats segons els seus interessos i capacitats, gaudir de videojocs o música sense barreres d’accés i assistir a esdeveniments culturals sense restriccions econòmiques.
- Foment de l’autonomia: aprendre a gestionar el bo cultural i escollir les pròpies activitats culturals pot ser un exercici d’autonomia i aprenentatge financer.
- Interacció social: assistir a esdeveniments culturals els permet compartir experiències amb amics i familiars, permeten que socialitzin.
El carnet jove
El carnet jove té per objectiu contribuir a millorar la qualitat de vida dels joves catalans a través de l’oferiment i promoció de serveis, propostes i avantatges en diferents àmbits.
Què permet el carnet jove?
El Carnet Jove dona dret a gaudir als seus titulars de tot un seguit de propostes i serveis, així com de més de 8.000 descomptes a Catalunya, permanents i temporals, en àmbits com la cultura, el turisme i la mobilitat, la formació, etc. i més de 80.000 descomptes arreu d’Europa.
Tanmateix, en el marc d’incentivar la mobilitat cultural dels joves europeus, el Carnet et cobreix amb una assegurança d’assistència en viatges internacional totalment de franc (per a tots els teus viatges fora de l’estat espanyol).
Com tramitar-lo?
Els requisits necessaris per sol·licitar el Carnet jove són:
- Tenir entre 12 i 30 anys (ambdues edats incloses).
- Residir a Catalunya.
- Tenir a disposició i vigent el document d’identitat (DNI/NIE).
- Pagar una taxa de 8,65€.
Els/les joves entre 12 i 17 anys l’han de tramitar presencialment qualsevol oficina de “la Caixa” A partir dels 18 anys es pot tramitar online aquí.
T- Mobilitat
La T- Mobilitat és una targeta recarregable que, pot ser física o virtual (NFC mòbil Android) que et permet accedir als transports públics integrats sense haver d’anar comprant bitllets físics.. És a dir, és tant sols una manera de comprar i utilitzar els bitllets que més tard compraràs, no és un targeta vàlida per si mateix.
Existeixen varios tipus de T-Mobilitat:
- T – Casual: 1 Z: 12,55 euros, 2 Z: 22,40 euros, 3 Z: 30,50 euros, 4 Z: 39,30 euros, 5 Z: 45,05 euros, 6 Z: 47,90 euros.
- T – Usual: 22 euros.
- T- Jove: 44 euros.
Què permet?
La targeta és el que faràs servir per travessar les barreres o clicar en els transports públics. Abans però hauràs d’haver comprat algun tipus de bitllet o abonament que et sigui ajustat a les teves necessitats. Aquesta compra la podràs fer des de la web de T Mobilitat Més informació aquí.
Com tramitar-la?
Físicament només es pot través de quisocos de TMB a Barcelona (Arc de Trimof, La Sagrera etc… Amb tot és una targeta pensada per utilitzar-la online, algunes instruccions de com donar-se d’alta del sistema aquí. El preu són 44 euros.
T – Jove
La T – Jove és una targeta vinculada a la T Mobilitat. Permet agafar tots els transports públics integrats (metro, tren, bus).
Què ofereix?
La targeta permet utilitzar tots els transport de totes les zones sense límit de viatges durant tot un trimestre.
Com tramitar-la?
Per poder-la comprar, abans cal estar registrat a la T Mobilitat i després comprar-la dins el sistema. o web de TMB. Actualment s’ofereix a un preu rebaixat del 50% i costa uns 40€ el trimestre.
Carnet de família nombrosa
El carnet de família nombrosa és un carnet que acredita que la persona conviu en un nucli familiar considerat nombrós (normalment una parella amb 3 fills/es).. Les famílies que tenen un fill/a amb discapacitat tenen aquest reconeixement a partir de dos fills/es
Què ofereix?
Permet accedir a descomptes o bonificacions en l’accés a estudis, transports, actes culturals, oci, etc… I pots veure algunes de les avantatges aquí.
Com tramitar-lo?
La manera més fàcil és tramitar-la online mitjançant aquest enllaç. Tot i així, també es pot fer presencialment a les oficines d’atenció al ciutadà de la Generalitat, al Departament de Drets Socials.
Carnet de Biblioteca
El carnet de biblioteca és un document que identifica a la persona davant la xarxa de suport de biblioteques públiques
Què ofereix?
El carnet permet reservar i emportar-se un préstec de diferents documents com llibres, revistes, o altres elements digitals com DVD’s o CD’s de música. Normalment, els préstecs duren 30 dies i són renovables varies vegades.
Com tramitar-lo?
Es pot tramitar presentant el DNI a qualsevol biblioteca de la xarxa de la Diputació de Barcelona. És un tràmit gratuït.
Targeta de discapacitat
La targeta de discapacitat acredita a les persones que tenen una discapacitat física, sensorial, intel·lectual, … i normalment varia en base al grau de discapacitat que presenti la persona.
Què ofereix?
Mitjançant aquesta targeta les persones amb discapacitat tenen accés a descomptes o beneficis socials en diferents administracions públiques (formació, transport etc…) però també empreses privades (per exemple Port Aventura). També serveix per el tràmit d’altres ajudes com beques o subvencions.
Com tramitar-lo?
Prèvia a la tramitació de la targeta cal obtenir el certificat de discapacitat. Aquest tràmit es fa al CAD (Centre d’atenció al Discapacitat). Allà fan una valoració tècnica i emeten un reconeixement ajustat a les característiques de cada persona. Feta aquesta valoració, la targeta es genera d’ofici, no cal fer cap més tràmit.
Conclusió
El bo cultural no només proporciona accés a la cultura, sinó que també pot ser una eina per a millorar qualitat de vida, l’aprenentatge i la inclusió dels adolescents amb discapacitat intel·lectual. És una oportunitat per a gaudir de la cultura d’una manera accessible i inclusiva.
A continuació t’adjuntem l’enllaç per a accedir-hi.