Com gestionar els meus diners?
Els diners han anat evolucionant. Des dels primers intercanvis de mercaderies, passant per la creació de les primeres monedes de metalls preciosos, els bitllets fins als diners digitals que no tenen forma física d’avui en dia. L’efectiu o metàlic és el sistema més coneguts però cada vegada més perseguit. Per practicar podeu utilitzar la calculadora de l’APP Compartim aquí.
Què són els ingressos?
Els ingressos són els diners que rebo d’una manera o altra. Pot ser una setmanada, una nòmina, una pensió, un premi, una venta, una ajuda social, etc.
Sempre, els ingressos, han de ser més grans que les nostres despeses per evitar tenir deutes!
Què són les despeses?
Les despeses són els diners que pago per fer front a tot allò que necessito per viure. Exemples poden ser el lloguer, el menjar, les vacances, la factura de la llum, etc.
Els nostres deutes, han de ser menors que els nostres ingressos per poder viure sense deutes.
Què és l’estalvi?
L’estalvi és la diferència positiva que tenim quan als nostres ingressos hi restem les despeses.
Quants tipus de despesa trobem?
- Despesa fixe o recurrent: Són les que has de pagar cada cert temps (mensual, trimestral…). Exemples: habitatge (lloguer, hipoteca, impostos, assegurança, …), suministres (aigua, llum, gas, internet, telèfon, …), alimentació i higiene personal (igua, menjar, gel, xampú, compreses, espuma, …) i neteja i parament de la llar (farmaciola, manteniment, menage, …).
- Despesa variable: Són aquelles despeses que no són sempre iguals. Depenen de la necessitat de cada moment. Per exemple: roba i calçat, salut, transport, lleure i capricis, …
És recomanable elaborar un pressupost i registrar els nostres ingressos i despeses. Una bona eina per a fer-ho pot ser l’excel.
Com funciona el banc?
Quan hem de gestionar quantitats importants de diners (siguin ingressos o despeses) el banc apareix en les nostres vides. Els bancs ens guarden els diners. Això és un servei que ens dóna seguretat i és la primera raó d’existir. També ens ofereix altres facilitats com poder fer operacions online, pagaments amb targeta, préstecs, assegurances etc…
Per tenir un compte corrent, es necessita:
- DNI.
- Signatura de contracte (ull llegir amb atenció).
- Ingressar almenys 1€.
El més habitual és que les persones, quan ja són majors d’edat, obrin un compte corrent (CC) en un banc o caixa.
Les targetes. Quines hi ha?
Les targetes bancàries són una comoditat per poder pagar sense tenir efectiu. Avui en dia tothom les accepta i fins i tot hi ha versions digitals que les podem tenir en el mòbil si té NFC (contactless). Poden tenir comissió. Les més habituals són:
- Targeta moneder: Es tracta d’una targeta on hi posem quantitats petites i controlades de diners. És una forma habitual que tenen els pares de donar una mica de llibertat als fills perquè s’administrin els seus primers diners sense risc que puguin gastar més diners del compte. Seria com una setmanada dins una targeta i només reben diners del titular de la targeta.
- Targeta de dèbit: Són les targetes més habituals. Van vinculades a un compte corrent i poden disposar, com a màxim, del saldo que hi hagi en aquell compte. És a dir, no permeten endeutar-se i entrar en un descobert (estar en números vermells).
- Targeta de crèdit: Són targetes que tenen una aparença i funcionament molt semblat a les de dèbit però tenen avantatges i perills que les fan diferents: permeten gastar (dins uns límits) per sobre del saldo que tinguis al banc i pagar-ho més endavant i quan s’arriba el càrrec de la targeta no hi ha prou saldo el banc pot cobrar uns interessos molts alts (poden ser del 20%).
Quines altres formes de pagament hi ha?
Si tenim un compte corrent també podrem fer operacions i pagaments d’altres maneres:
- Domiciliació bancària: Són pagaments fixes o recurrents que acostumem a tenir i, per més comoditat, donem les nostres dades del banc a qui ens fa el servei perquè ens ho cobri directament cada mes. És especialment indicat amb serveis mensuals que no són sempre la mateixa quantitat (per exemple la factura de la llum, aigua o gas etc…). És important que tinguem una bona planificació d’aquestes despeses perquè si no hi ha saldo en el compte quan arriba el càrrec podem quedar en descobert i el banc cobrar-nos interessos.
- Transferències: És una manera de pagar una quantitat del teu compte corrent a un altre compte corrent. S’utilitza per fer pagaments puntuals o periòdics de quantitats importants. Així no hem d’anar pel carrer amb molts diners a sobre. Exemples que podem fer servir poden ser: pagar el lloguer al propietari de manera mensual, en aquest cas seria un pagament periòdic i pagar unes vacances que hem contractat amb una agència de viatges.
- Xecs, talons o pagarés: Aquest és un sistema cada vegada menys utilitzat des que la banca ha posat en funcionament altres alternatives de banca online. Es tracta d’un paper que té imprès el nostre número de compte i uns camps en blanc perquè omplim a qui volem pagar, quina quantitat, lloc i data. El receptor del xec pot ingressar els diners al seu compte corrent mostrant el seu DNI i demostrant que és qui hem mencionat com a receptor dels diners.
- Bizum: Bizum és una empresa privada que està participada per la majoria dels bancs espanyols. Aquests bancs es van posar d’acord per crear aquest sistema que ens permet fer pagaments entre particulars a través del mòbil. Com que avui en dia molta gent té telèfon mòbil, bizum associa el núm de telèfon al núm de compte i fa la transferència de diners. Serveix per pagar però també per cobrar i el poden fer sevir persones majors de 18 anys.
Alguns consells
- Calcula bé quants diners tens estalviats i quant cobres cada mes.
- Prioritza les despeses bàsiques abans de l’oci, vicis o capricis.
- Es recomana que el cost de l’habitatge sigui coma màxim 1/3 dels teus ingressos. Escull bé la teva opció.
- Demana ajuda i consell a la família o persones de confiança.
Com estalviar?
- Mira si certes coses les pots obtenir en préstec (per ex. biblioteca)
- Si estan en bon estat, pots comprar coses de segona mà.
- Aprofita les rebaixes per fer compres importants.
- Fes coses per tu mateix (només cost material).
- Evita anar al supermercat amb gana, fes abans una llista del que necessites.