Com influeix pedagògicament l’ús de tecnologies i aplicacions als adolescents amb discapacitat intel·lectual?
La tecnologia es refereix a dispositius i eines digitals com ordinadors, tablets, smartphones, així com plataformes de XXSS que faciliten la comunicació i l’intercanvi d’informació. Per als adolescents amb discapacitat intel·lectual, l’ús d’aquestes tecnologies pot ser una manera d’accedir a recursos educatius, ampliar la xarxa social i desenvolupar habilitats.
L’ús habitual és lúdic i orientat a consumir continguts a les XXSS. Tenen poc protagonisme o visibilitat o si la tenen no sempre troben el registre adequat que preservi la seva imatge.
L’ús de la tecnologia pot proporcionar aspectes positius com recursos educatius accessibles que poden adaptar-se a diferents estils d’aprenentatge. Generalment, permeten la connexió amb amics i familiars, lo qual pot reduir l’aïllament social i també influeixen en el desenvolupament d’habilitats cognitives, motrius i socials, a part d’oferir una xarxa de suport. No obstant, cal tenir present que aquest col·lectiu poden ser més vulnerables que altres adolescents i presentar manca de recursos per encarar-se a determinades situacions adverses que també es poden donar a través de les xarxes socials.
Quines dificultats es poden trobar els adolescents amb discapacitat intel·lectual al fer ús de les tecnologies?
- Ciberassetjament: poden tenir més dificultats per identificar situacions de perill o defensar-se davant de comentaris ofensius. També, la manca de la comprensió de les conseqüències i el no ser conscients de l’impacte del que publiquen, com el fet de voler encaixar amb la resta d’usuaris de qualsevol APP, la seva inseguretat, pot portar-los a ser més propensos a caure en situacions d’assetjament o manipulació.
- Sobreexposició: compartir excessiva informació personal, no entendre els riscos de publicar per exemple, dades persones, ubicació, etc., la poca consciència de la configuració de la privacitat i el fet de no haver supervisió, pot fer que accedeixin a contingut violent, perillós o no adaptat a la seva edat.
- Dificultats tècniques: algunes aplicacions poden ser difícils d’entendre i manejar per a adolescents amb discapacitat intel·lectual. No totes les tecnologies estan pensades per a persones amb discapacitat intel·lectual, i poden necessitar interfícies més visuals, senzilles o accessibles.
- Susceptibilitat a la informació errònia i enganyosa: dificultat per distingir informació fiable, ja que poden no reconèixer si una notícia és falsa o quan una persona intenta enganyar-los, “fake news“, o discursos perjudicials. Cal tenir present que poden necessitar suport d’adults o professionals per a interpretar correctament el que troben a internet.
És per això que la creació d’aplicacions adaptades a l’alumnat com la nostra APP Compartim pot ser molt beneficiosa, ja que en comparació amb qualsevol altre APP no pensada per a ells, la interfície és més senzilla i accessible, les eines de comunicació són ajustades, i ofereixen presència de recursos educatius interactius i grups on es fomenta l’aprenentatge i el desenvolupament d’habilitats de manera acompanyada i supervisada.
Quins avantatges ofereix una APP adaptada com Compartim?
- Millora de la comunicació:. promou la interacció amb altres adolescents amb discapacitat intel.lectual.
- Suport a l’aprenentatge: la gamificació permet que l’aprenentatge sigui més motivador i efectiu.
- Desenvolupament de les habilitats socials: les xarxes socials segures permeten la interacció amb companys i en entorns supervisats i per tant, ajuden a practicar situacions socials en un espai controlat.
- Oportunitat d’oci i entreteniment: permeten als adolescents amb discapacitat intel·lectual divertir-se, fomentar el desenvolupament cognitiu i estar al dia d’activitats.
- Facilitació d’inclusió social: aplicacions adaptades ajuden a trencar barreres i millorar la participació en la societat, i per tant, faciliten la inclusió en l’àmbit social, acadèmic i/o professional.
Conclusió
Les tecnologies són una eina de comunicació per a tots, però cal tenir presents l’accessibilitat digital i cognitiva per als nostres alumnes i l’ús de les pantalles responsable, moderat i supervisat, però sobretot que responguin a les necessitats de cada persona.
Aprenem, Compartim, Connectem!