La Ciberseguretat
La ciberseguretat és la pràctica de protegir sistemes, xarxes i dades contra atacs, danys o accessos no autoritzats en els sistemes informàtics. L’objectiu de la ciberseguretat és garantir la confidencialitat, integritat i disponibilitat de la informació en l’entorn digital.
Quins poden ser els riscos més comuns?
- Difusió d’informació personal: quan compartim informació com adreces, telèfons, ubicació en temps real, o dades bancàries, correm el risc que aquesta informació caigui en mans equivocades.
- “Pishing”: és un mètode d’estafa on els delinqüents envien correus electrònics, missatges de text o DMS falsos fent-se passar per empreses o persones conegudes per obtenir informació privada.
- Malware: el malware és un programari maliciós que pot infectar el teu dispositiu i robar dades o bloquejar l’accés als teus fitxers.
- Robatori de contrasenyes: els ciberdelinqüents poden obtenir les teves credencials a través de tècniques com el “pishing” o mitjançant base de dades infiltrades.
- Estafes digitals: són enganys que intenten robar diners o informació a través de pàgines falses, ofertes irreals o perfils falsos.
- Ciberassetjament: quan una persona rep amenaces, insults, xantatges o humiliacions de manera repetida a través d’internet.
Què ens pot portar a aquesta inseguretat tecnològica?
- Ús excessiu de les pantalles: quan passem moltes hores connectats, podem baixar la guàrdia i caure en paranys com fer “clic” en anuncis enganyosos o compartir informació sense pensar-ho bé.
- Compartir informació personal o fotografies: publicar dades personals a les XXSS ens pot fer vulnerables a estafadors o assetjadors.
- No protegir les nostres comptes: si no fem servir contrasenyes segures o no activem la verificació, correm més risc de ser piratejats.
Com ens poden atacar?
- Missatges enganyosos: els missatges enganyosos poden arribar per correu XXSS, o SMS i solen tenir enllaços sospitosos o demanar informació personal. Un exemple seria: “el teu compte de Netflix serà cancel·lat. Verifica les teves dades aquí.“
- Xarxes wifi no segures: les connexions públiques poden ser interceptades per ciberdelinqüents per veure què fas i robar-te dades.
- Piratejar comptes: significa accedir de manera il·legal o no autoritzada a una compta en línia com xarxes socials, correus electrònics o comptes bancàries amb l’objectiu de robar informació, suplantar la identitat de l’usuari o realitzar accions en el seu nom.
Com ens pot afectar la no seguretat tecnològica?
- Risc de robatori de comptes: els atacants poden prendre el control dels nostres comptes com Instagram, Tik Tok, correu electrònic, etc., i utilitzar-los per enganyar a altres persones.
- Víctimes de ciberassetjament: si no configurem bé la privacitat, qualsevol pot enviar-nos missatges ofensius o utilitzar les nostres fotos sense permís.
- Caure en estafes o enganys: ens poden robar diners, accedir a les nostres dades bancàries o subscriure’ns a serveis de pagament sense adonar-nos-en.
- Pèrdua de privacitat: si la nostra informació cau en mans equivocades, pot ser utilitzada per suplantar la nostra identitat o fer-nos xantatge.
- Pèrdua de comptes o informació personal: un atacant pot esborrar fotos, missatges o fins i tot tancar un compte que has construït durant anys.
- Pèrdua de reputació: si es difon informació falsa o fotos compromeses, pot afecta la imatge personal o professional.
Quins problemes emocionals / psicològics pot portar?
- Estrès i ansietat: viure constantment preocupat per la teva seguretat online pot afecta la teva salut mental.
- Vergonya i culpabilitat: les víctimes de ciberassetjament poden sentir-se responsables del que passa, tot i que no sigui culpa seva.
- Pèrdua de confiança i por a internet: després d’una mala experiència, algú pot evitar fer servir xarxes socials o internet per por a tornar a ser atacat.
- Impacte en l’autoestima: comentaris negatius o humiliacions poden afectar com una persona es veu a si mateixa.
- Aïllament social: la por al rebuig o al judici pot portar a algú a allunyar-se dels amics i família.
Consells per a protegir-nos per internet:
- Utilitza contrasenyes segures (llargues, amb lletres, números i símbols, i diferents a cada servei.
- No facis pagaments ni donis informació.
- No comparteixis informació personal amb desconeguts (fotografies, nº mòbil, …).
- Desconfia d’ofertes increïbles.
- Configura privacitat a les XXSS i esborra les “coockies” i l’historial.
- No descarreguis arxius ni obris enllaços sospitosos.
- No parlis amb persones que no tinguis una referència segura (pren les mateixes precaucions que tindries al carrer).
- Instal·la antivirus en els dispositius.
- Comprova que l’adreça on navegues té un candau i és https.
Què puc fer si em sento estafat/ada per internet?
- No facis pagaments ni donis informació personal.
- Canvia les teves contrasenyes.
- Denuncia-ho a la policia.
- Explica-ho a algú de confiança.
- Guarda proves com per exemple captures de pantalla.
- Elimina la informació personal publicada a les teves XXSS.