La remuneració
La remuneració és el conjunt de compensacions que el treballador rep per realitzar una activitat laboral. Aquesta compensació pot ser en forma de diners o bé a través de beneficis no monetaris. En un contracte de treball, tant el salari com els beneficis (en espècie o addicionals) s’han de negociar i especificar clarament.
Quins tipus de remuneració existeixen?
- Remuneració fixa: és el salari base pactat entre el treballador i l’empresa, mensualment o setmanalment, independentment del rendiment, ni l’eficiència ni els resultats. Hi podem trobar el sou base, aquell sou que és fixe de forma mensual pel treballador i el sou plus fixe, aquella part del sou que és afegida a causa de les condicions laborals a les que s’exposa el treballador, com per exemple horari nocturn, perillositat, etc.
- Remuneració variable: són complements al salari fix que depenen dels resultats o el compliment de certs objectius, com comissions, primes, incentius, gratificacions, etc.
- Remuneració en espècie: és una forma de pagament que no es fa en diners, sinó en beneficis o serveis que ofereix l’empresa. Aquest tipus de remuneració pot incloure cotxe, tiquets restaurant, assegurança mèdica privada, cursos de formació pagats per l’empresa, etc.
- Remuneració mixta: combina un salari fix i una part variable. És el model més habitual en molts sectors, ja que garanteix una certa estabilitat econòmica al treballador, i al mateix temps, motiva a millorar els resultats.
Què és la nòmina?
La nòmina és el document oficial on es desglossen els detalls sobre els ingressos i les deduccions d’un treballador per un període determinat (normalment mensual). Els elements principals són:
- Dades generals: inclou informació de l’empresa i del treballador com el nom de l’empresa i CIF, nom i cognoms del treballador, número de la Seguretat Social, categoria professional, data d’ingrés a l’empresa.
- Salari brut: import total que un treballador guanya abans de les deduccions per impostos i quotes de seguretat social.
- Retencions i descomptes: IRPF i Seguretat Social.
- Salari net: import final que rep el treballador després de les deduccions.
IRPF (Impost sobre la Renda de les Persones Físiques)
És un impost que grava els ingressos dels treballadors. L’empresa reté un percentatge del salari i el paga a l’Agència Tributària (Hisenda). Aquest percentatge varia segons el salari i la situació personal del treballador. Pot ser un percentatge que va de l’1% fins a més del 40%, depenent del salari. Es calcula de la següent manera:
- L’empresa actua com a retenidora de l’impost, és a dir, calcula i aplica les retencions corresponents sobre el salari brut del treballador.
- L‘import de l’IRPF depèn del salari brut (a mesura que el salari augmenta, també augmenta el percentatge de l’impost) i la situació personal (ex: si tens fills, hipoteca, o altres despeses, pots pagar un percentatge més baix.
Seguretat Social
És un sistema de protecció pública que cobreix prestacions com sanitat, pensions, atur, incapacitat laboral, etc. Els treballadors i empreses han de pagar una quota mensual a la Seguretat Social per a cobrir diferents prestacions com l’assistència sanitària, les pensions, la prestació d’atur, entre d’altres. Aquesta quota es dedueix automàticament de la nòmina del treballador.
Drets del treballador
- Dret a la remuneració: tots els treballadors tenen dret a rebre un sou just i proporcional a les tasques que realitzen. Aquesta remuneració no pot ser inferior al salari mínim interprofessional, ha de ser abonada en els terminis estipulats (normalment mensual) i en cas d’acomiadament improcedent, el treballador té dret a una indemnització econòmica.
- Dret a la seguretat laboral: el treballador té dret a exercir la seva feina en condicions segures i saludables, i per tant l’empresa ha de garantir la prevenció de riscos laborals i proporcionar equips de protecció adequats i ha de rebre formació en seguretat per evitar accidents.
- Dret al descans i vacances: el treballador té dret a temps de descans i vacances.
- Dret a la igualtat i la no discriminació: tots els treballadors tenen dret a un tracte igualitari independentment del sexe, l’orientació sexual, l’edat, l’origen, la religió, la discapacitat o qualsevol altra condició personal o social.
- Dret a la formació i promoció professional: el treballador té dret a formar-se i créixer professionalment, tant per millorar la seva qualificació com per adaptar-se als canvis en el mercat laboral.
- Dret a la baixa en cas de necessitat: quan un treballador pateix una malaltia, accident, o no està en condicions físiques o emocionals per treballar, té dret a absentar-se de la feina amb una baixa laboral justificada, aportada d’un justificant mèdic, rebent una prestació econòmica durant la baixa. També tenim dret de baixa per maternitat o paternitat.
Obligacions del treballador
- Obligació de complir amb les seves funcions: el treballador ha de realitzar les tasques establertes en el seu contracte laboral, treballar eficiència, responsabilitat i professionalitat i adaptar-se als canvis i a les necessitats de l’empresa.
- Obligació de seguir les normes de l’empresa: cada empresa té unes normes internes que han de ser respectades.
- Obligació de cuidar el material de treball: el treballador ha d’utilitzar de manera correcta i responsable els equipaments i recursos de l’empresa.
- Obligació de puntualitat i complir les condicions del contracte: el treballador ha de respectar l’horari laboral, els terminis de les tasques assignades i informar amb antelació si no pot acudir a la feina i justificar les absències quan sigui necessari.
- Obligació de respecte als companys i superiors: dins de l’empresa, el treballador ha de mantenir una actitud de convivència i respecte amb tothom, i per tant, no generar conflictes ni situacions d’assetjament laboral, complir amb les ordres dels superiors dins del marc legal i cooperar amb els companys per tal de mantenir un ambient de treball positiu.