Parlem sobre el Bullying
El Bullying és una forma de violència, assetjament o maltractament intencionat i repetitiu que es dona entre individus, generalment en entorns escolars, laborals o socials. Es caracteritza per un desequilibri de poder, on la persona agressora exerceix domini sobre la víctima, generant un malestar físic, psicològic o social.
Quins tipus de bullying existeixen?
- Físic: cops, empentes, puntades de peu, danys a objectes personals, obstaculitzar el moviment de la víctima, etc.
- Psicològic: amenaces, manipulació i xantatge, fer sentir menyspreat/ada o insegur/a, provocar por o ansietat, aïllar a una persona d’un grup, etc.
- Ciberassetjament: insults, humiliacions, rumors a xarxes socials, compartir informació privada, etc.
Per què algunes persones fan bullying?
- Necessitat de poder sobre l’altre: hi ha persones que volen sentir-se superiors i dominar als altres, busquen reafirmar la seva autoritat dins d’un grup i se senten fortes humiliant o fent mal als més vulnerables.
- Falta d’empatia: no són capaços de posar-se en el lloc de l’altre. No perceben el dolor emocional o físic que causen i consideren les seves accions són una “broma” o “divertides”.
- Model familiar: model familiar desestructurat.
- Falta de límits: no han après les conseqüències reals dels seus actes.
Quines carències emocionals pot tenir una persona que fa bullying?
- Sentiment d’inferioritat: intenten compensar les seves pròpies inseguretats fent mal altres i pateixen frustracions o problemes emocionals que descarreguen amb la ràbia.
- Problemes familiars: han crescut en ambients on la violència o la intimidació han estat normalitzades. Han rebut una educació amb pocs límits o sense valors de respecte. En la majoria de casos, veuen conductes agressives a casa i les reprodueixen.
- Necessitat d’atenció: molts cops, les persones que fan bullying no reben la suficient atenció a casa o en altres àmbits i utilitzen el bullying com a forma de validació, de guanyar respecte i de destacar dins d’un grup.
Quines conseqüències emocionals pot tenir el bullying en la persona que el rep?
- Baixa autoestima: la víctima se sent inferior, insegura i amb poca confiança en si mateixa. Pot arribar a creure que el que li passa és culpa seva i desenvolupar un autoconcepte negatiu, portant en casos extrems, a pensaments autodestructius.
- Ansietat i tristesa: angoixa constant, por d’anar a l’escola o altres espais socials. Desenvolupa estrès i preocupació per possible agressions futures. En casos greus es pot entrar en un estat de tristesa profunda, que porti a la depressió, provocant un baix rendiment acadèmic.
- Desconfiança: manca de seguretat en els demés.
- Dificultats en el rendiment: problemes per mantenir-se concentrat a nivell acadèmic, laboral i/o personal.
- Aïllament social: pot ser que la víctima vulgui deixar de relacionar-se amb els altres per por a ser rebutjada. Es tanca en si mateixa i evita interactuar en grups o activitats. Pot arribar a sentir-se sol/a i incomprès/a.
Com podem recolzar a algú que està patint bullying?
- Escolta activa: escoltar sense jutjar és fonamental. Quan algú comparteix el que està vivint, necessita sentir-se comprès i no jutjat.
- No formar part dels actes de discriminació: si veus situacions de bullying, no et quedis en silenci. Fes sentir a la víctima que té el teu suport i que no està sola.
- Oferir activitats socials o acompanyament: proposa activitats per trencar l’aïllament social, convida a la persona a sortir, compartir activitats, fomenta la seva integració en ambients segurs on la víctima es pugui sentir acceptada i respectada.
- Valorar les emocions: és important que la persona senti que les seves emocions són vàlides i que no ha de sentir vergonya ni culpabilitat.
Què és el triangle de foc?
El triangle de foc s’utilitza com a metàfora en el context del bullying, representant una situació en la que es troben tres elements que alimenten i perpetuen la dinàmica d’assetjament. La metàfora fa referència a com aquests tres elements interactuen i s’alimenten mútuament, creant un cicle de violència que s’intensifica
La relació entre aquests tres elements interactuen i s’alimenten mútuament, creant un cicle de violència que s’intensifica. La relació entre aquests tres factors genera una situació “explosiva” i destructiva, com el foc, on cada un contribueix al malestar general: l’agressor segueix atacant, la víctima es veu atrapada i els espectadors permeten que la dinàmica persisteixi sense intervenir.
D’aquesta manera, el triangle de foc s’utilitza per entendre i explica com el bullying no només és un problema de la víctima i l’agressor, sinó també una qüestió social en la que el comportament dels testimonis i la falta d’intervenció juguen un paper crucial en la perpetuació de l’abús.
Què puc fer si estic patint bullying?
- Busca suport: parla amb la família, professors, amistats properes, etc.
- Denúncia: denunciar els actes d’assetjament és essencial per a poder aturar-los. La víctima ha de saber que no és culpable del que està passant i que denunciar és una forma d’autoprotecció.
- No t’aïllis: és important no aïllar-se, ja que l’aïllament pot agreujar els sentiments de solitud i desesperança.
- Busca suport professional: pot ser útil consulta un professional (psicòleg o terapeuta) per parlar de manera oberta del que està succeint, i per desenvolupar estratègies d’afrontació de la situació.
Conclusió
És important crear consciència, promoure la inclusió i el respecte entre nosaltres.