Presentació de la nova guia de recursos i oferta formativa per a joves amb discapacitat intel·lectual
La transició a la vida adulta per a adolescents i joves amb discapacitat és un procés que presenta diversos reptes. Aquesta guia, elaborada per diversos departaments de la Generalitat de Catalunya, busca proporcionar un catàleg a través de la Guia per a l’acompanyament a adolescents i joves amb discapacitat en la formació postobligatòria i la transició a
la vida adulta de recursos i opcions formatives per facilitar el procés. L’objectiu és garantir una educació inclusiva de qualitat i unes oportunitats laborals dignes.
Itineraris formatius:
- Transició des de l’educació bàsica: són programes que faciliten la transició dels joves amb discapacitat des de l’educació bàsica a itineraris formatius o laborals, enfocant-se en la seva autonomia i habilitats socials. Va dirigit a joves amb discapacitat intel·lectual que finalitzen l’educació bàsica.
- Cicles Formatius de Grau Bàsic: és una formació professional adaptada per a joves, amb mòduls teòrics i pràctics que busquen desenvolupar competències laborals. Va dirigit a joves amb necessitats educatives especials que necessiten una formació adaptada.
- Itineraris Formatius Específics (IFE): formació professional per a joves amb discapacitat intel·lectual lleu o moderada, incloent mòduls de pràctiques laborals. Va dirigit a joves amb discapacitat intel·lectual lleu o moderada d’entorn educatiu o laboral.
- Programes de Formació i Inserció (PFI): són programes dirigits a joves que no han obtingut el graduat d’ESO, buscant millorar la seva formació i possibilitats laborals. Va dirigit a joves que necessiten suport addicional per continuar la seva formació.
- Cicles Formatius de Grau Mitjà i Grau Superior: és una formació per a l’especialització en ofici amb pràctiques laborals, amb possibilitat d’adaptacions curriculars. Joves amb nivell d’ESO complet que volen especialitzar-se professionalment.
- Orientació Professional en el Marc del Sistema FPCAT: serveis d’orientació per identificar capacitats i interessos professionals, facilitant la inserció laboral. Va dirigit a persones de totes les edats que busquen orientació en el seu recorregut professional.
- Centres de Formació d’Adults: són programes d’educació per a adults que volen millorar la seva qualificació amb un ensenyament flexible i adaptat. Va dirigit a aquells adults que desitgen adquirir noves competències o completar la seva formació.
- Batxillerat: és un programa enfocat a preparar els estudiants per a l’educació superior, amb adaptacions per a alumnes amb necessitats educatives. Va dirigit a estudiants que volen accedir a estudis superiors o necessiten suport addicional.
- Estudis universitaris: oportunitats d’accés a la universitat amb adaptacions per a estudiants amb discapacitat, incloent beques i suports. Va dirigit a joves amb titulació preuniversitària que volen continuar els seus estudis a la universitat.
- Formació professional per a l’Ocupació Dual: Es destaca la importància de la formació en col·laboració amb empreses, on els joves poden adquirir experiència pràctica alhora que estudien. Va dirigit a joves que busquen adquirir formació professional i experiència laboral paral·lelament.
- Certificats professionals: són certificacions que acrediten competències professionals en diversos àmbits laborals, facilitant l’accés al mercat laboral. Va dirigit a persones que busquen validar les seves habilitats laborals i accedir a ofertes laborals.
Itineraris laborals
- Programes d’acompanyament a la inserció laboral: són programes dissenyats per a ajudar a les persones amb discapacitat intel·lectual a accedir al mercat laboral, utilitzant metodologies com el treball amb suport per tal de facilitar la seva integració laboral. Va dirigit a persones amb discapacitat i trastorns de salut mental que busquen oportunitats laborals en empreses ordinàries.
- Serveis integrals d’orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns de salut mental: servei que promou la inclusió activa i la igualtat d’oportunitats, oferint orientació, acompanyament i suport per millorar l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat. Va dirigit a persona amb discapacitat, especialment aquells en risc d’exclusió laboral.
- Centre Especial de Treball (CET): són entitats dissenyades per proporcionar ocupació i formació a persones amb discapacitat, creant un ambient laboral adaptat a les seves necessitats. Va dirigit a persones amb discapacitat intel·lectual que necessiten una adaptació en l’entorn laboral i que busquen ocupació.
- El servei d’acreditació de competències professionals: servei que permet a les persones validar les seves habilitats laborals adquirides a través de l’experiència, facilitant així l’accés al mercat laboral mitjançant certificats que reconeixen les seves competències. Va dirigit a persones que volen certificar les seves competències professionals.
Serveis d’atenció diürna
L’atenció diürna inclou tots els serveis socials que atenen durant el dia a persones adultes amb discapacitat intel·lectual o física, així com a aquells amb problemes socials derivats de la salut mental. Estan dissenyats per a aquelles persones que, un cop finalitzada l’etapa escolar, necessiten serveis de suport per accedir al món laboral.
L’atenció diürna va dirigida a persones adultes amb discapacitat de 18 a 65 anys que han finalitzat el període escolar. És especialment útil per a aquelles persones que requereixen suport per adquirir habilitats laborals abans d’aconseguir una inserció laboral efectiva. Els requisits són:
- Tenir un grau de discapacitat mínim del 33%.
- Tenir documents que acreditin les seves necessitats de suport.
- Valoració de la dependència.
Aquesta atenció pot incloure:
- Serveis de teràpia ocupacional (STO): orientat a persones amb discapacitat de 18 a 65 anys. És l’alternativa, des de l’àmbit dels serveis socials, a la integració de les persones amb discapacitat que no poden incorporar-se al sistema de treball ordinari.
- Servei ocupacional d’inserció (SOI): està destinat a les persones amb discapacitat de 18 a 65 anys, amb capacitat d’integració laboral i que necessiten formació en hàbits i tasques laborals per accedir al món del treball, en empreses o en centres especials de treball.
- Prelaboral: servei especialitzat per a persones de 18 a 50 anys, d’intervenció amb persones amb trastorns mentals, estabilitzats i compensats de la malaltia, amb finalitat d’aconseguir una integració laboral.
- Centre d’atenció especialitzada (CAE): està destinat a persones que, a causa del seu alt grau d’afectació, necessiten suport i atenció per a les activitats de la vida diària.
Els serveis poden variar en funció de les necessitats de suport dels usuaris, i inclouen ocupació terapèutica i ajustament personal i social.
Suport i acompanyament
La coordinació entre etapes educatives és un aspecte clau. La guia subratlla la importància del traspàs d’informació entre centres per assegurar una continuïtat en la formació, evitant l’abandonament escolar. Això implica una comunicació efectiva entre els equips d’orientació psicopedagògica dels diferents centres.
S’instaura la necessitat d’elaborar plans de suport individualitzats (PSI) que s’adaptin a la diversitat de necessitats dels estudiants. Aquests plans són fonamentals per garantir que els alumnes amb discapacitat tinguin les mesures de suport necessàries per tal d’assolir les competències acadèmiques i laborals.
Conclusió
Aquesta guia representa un esforç per millorar la transició a la vida adulta de joves amb discapacitat. Proporciona una visió clara de les opcions formatives disponibles, així com dels mecanismes de suport i acompanyament que poden facilitar aquesta transició.
L’objectiu final és que aquests joves puguin accedir a una educació de qualitat i a oportunitats laborals dignes, contribuint en la seva independència i integració social.
Visita la guia i troba una explicació més detallada sobre tots aquests recursos i com accedir a cada un d’ells!