Què hem de saber de la prestació de l’atur?
El passat 3 de desembre vam fer una xerrada online amb els alumnes de tercer curs d’IFE on vam parlar la prestació de l’atur.
L’atur és una prestació econòmica destinada a persones aturades que han cotitzat prèviament al Sistema de Seguretat Social. La seva finalitat és ajudar a garantir un suport econòmic mentre busquen una feina. Aquesta prestació econòmica la cobrarem quan:
- Has perdut la feina de manera involuntària.
- Has cotitzat almenys 360 dies en els darrers 6 anys.
- Estàs inscrit com a demandant d’ocupació: com a persona que no té feina i que en busca.
De què depèn la prestació de l’atur a Espanya?
- Del temps de cotització: la durada de la prestació està vinculada al nombre de dies que has cotitzat al sistema de Seguretat Social en els últims 6 anys.
- Tipus de contracte: la durada de la prestació pot veure’s afectada per la naturalesa del contracte. Per exemple, si és con contracte temporal o indefinit.
- Renovació de la prestació: si es consumeixen els mesos de prestació i continuen sense trobar feina, no es podrà renovar, però podràs optar a altres ajuts o formacions.
La prestació de l’atur proporciona un suport i ajuda per a despeses un cop et fan fora de la feina, dona opció a accés de formació i ajuda a prevenir situacions extremes i a cobrir les necessitats durant un període de temps. D’altra banda, l’estigmatització, en alguns casos, pot portar a una percepció negativa de l’atur a nivell social, i això provocar sentiments de vergonya o inseguretat en la persona.
Quines emocions pot provocar el fet d’estar a l’atur?
- Ansietat i estrès: la preocupació pel futur econòmic i la inseguretat laboral són sentiments comuns. El temor de no trobar feina o que la situació d’atur s’allargui pot generar un gran nivell d’ansietat.
- Vergonya i estigmatització: tal i com hem dit anteriorment, en algunes cultures, el fet d’estar sense feina s’associa amb el fracàs personal, cosa que pot provocar sentiments de vergonya o judici.
- Baixa autoestima i/o frustració: la pèrdua de la feina pot portar a la persona a qüestionar la seva valia, les seves habilitats i la seva capacitat per aconseguir els seus objectius. Això pot afectar la confiança en un mateix i generar frustració.
- Solitud i aïllament: Estar a l’atur pot implicar una reducció de les interaccions socials diàries que es produeixen en el lloc de treball. La manca de contacte social pot fer que algunes persones se sentin soles, especialment si no tenen una xarxa de suport propera.
- Tristesa i desesperança: la sensació de no tenir control sobre la situació o la percepció que no hi ha oportunitats pot generar sentiment de desesperança o tristesa profunda.
- Irritabilitat: l’estrès i l’ansietat prolongats poden augmentar els nivells d’irritabilitat i fer que les persones reaccionin de forma més impulsiva davant de situacions quotidianes.
Com puc desvincular el concepte d’atur d’aquestes emocions negatives?
- Redefineix el concepte de “fracàs”.
- Enfoca’t en el teu autodescobriment i el creixement personal.
- Aprofita per a formar-te i desenvolupar-te a nivell professional.
- Crea noves oportunitats.
- Fes autocrítica.
- Estableix una rutina.
- Accepta el procés i sigues pacient.
Conclusió
L’atur, tot i que pot semblar una experiència desafiant, pot transformar-se en una oportunitat de creixement personal i professional. Pot ajudar-nos a reflexionar sobre els nostres objectius, reavaluar les nostres prioritats i explorar noves perspectives.