Què hem de saber per fer vida independent?
Què tenir en compte abans d’independitzar-me?
- Quin és el teu projecte: has pensat alguna vegada com voldries viure d’aquí uns anys?Voldries llogar o comprar un habitatge? Saps quants diners calen?
- Amb qui vols viure?: saps si voldràs viure sol/a o acompanyat/ada? T’agradaria fer-ho en parella i amb futur de formar una família, amb amics o companys d’estudis / feina, o compartir pis amb persones grans?
- On vols viure?: quin estil de vida voldràs? Ciutat i poble? Quins serveis necessitaràs?
Com puc trobar habitatge?
Hi ha molts canals per trobar un habitatge:
- Anuncis al carrer o bústies: Aquest mètode consisteix a buscar cartells d’anuncis a les façanes de pisos o blocs d’edificis on els propietaris o arrendadors posen informació sobre pisos disponibles per llogar o vendre. Els anuncis solen incloure un número de contacte i a vegades una breu descripció de l’habitatge, com la seva ubicació o el preu. A vegades també pots trobar anuncis en bústies, en què els propietaris deixen flyers o cartells informant de l’oferta. Tot i que és un mètode més tradicional, encara és útil en zones on no hi ha tanta difusió a internet o per a aquells que prefereixen veure la informació en format físic.
- Agències immobiliàries: Les agències immobiliàries són empreses especialitzades en la compra, venda i lloguer d’habitatges. Poden ser una bona opció si busques ajuda professional per trobar un pis, ja que els agents immobiliàries tenen accés a moltes ofertes que poden no ser fàcilment accessibles al públic general. A més, t’assessoraran durant tot el procés, des de la visita a l’habitatge fins a la signatura del contracte. Tot i que pot suposar un cost addicional (en forma de comissions), moltes persones opten per aquesta opció per la seguretat i l’eficiència que ofereix.
- Pàgines webs especialitzades: Avui dia, internet és una de les eines més potents per trobar habitatge. Pàgines webs especialitzades en immobles com Idealista, Fotocasa, Habitaclia o altres, permeten filtrar ofertes per localització, preu, mides, tipus de contracte, etc. Aquestes plataformes permeten veure una gran varietat d’anuncis de pisos i et donen la possibilitat de contactar directament amb els propietaris o agents immobiliaris. A més, aquestes pàgines poden actualitzar-se diàriament, cosa que et permet veure ofertes noves en temps real.
- Boca orella: La boca orella és una forma de trobar habitatge a través de coneguts, amics, familiars o companys de feina. Sovint, pots descobrir ofertes d’habitatges que no es publiquen en els canals convencionals, ja que els propietaris prefereixen llogar o vendre el pis a algú de confiança o a través de contactes personals. A vegades, això pot conduir a ofertes més avantatjoses o amb menys competència. Si estàs buscant habitatge, parlar amb les persones que coneixes i fer-los saber el que busques pot ser una bona manera de trobar oportunitats.
- Habitatge protegit (de protecció oficial): Un PPO és un habitatge que esta subjecte a una sèrie de condicions i limitacions establertes per les administracions públiques per tal de garantir l’accés a l’habitatge a les persones amb menys recursos econòmics. Aquest tipus de pisos es caracteritzen per tenir un preu de lloguer o de compra més baix que el dels pisos de mercat lliure. Les condicions poden variar segons la zona, però de manera general, es destinen a persones o famílies que compleixen certs requisits, com ara tenir uns ingressos per sota d’un límit establert, no ser propietaris d’un altre habitatge o estar empadronats en una determinada localitat durant un temps mínim.
Què hem de saber al llogar un pis o una casa?
Llogar un habitatge consisteix en utilitzar l’habitatge que és propietat d’una altra persona o empresa. La inversió inicial és molt menor que la compra, però el llogater té menys drets sobre l’habitatge.
Les obligacions del llogater són:
- Pagar la renta pactada puntualment.
- Conservar l’habitatge en bones condicions i fer-se càrrec de les reparacions associades a l’ús i desgast.
- Respectar les condicions i pactes particulars legals del contracte (animals domèstics, sub arrendament, etc.).
Les obligacions del propietari són:
- Garantir un bon estat de l’habitatge en el moment de l’entrega i el manteniment dels elements estructurals i instal·lacions.
- Respectar les condicions del contracte (preu i durada) i la intimitat del llogater.
Quins són els tràmits i documents necessaris?
- Contracte de lloguer: quan estem en lloguer, inicialment signem un contracte que indica les condicions d’aquest, el preu mensual del pis o casa que lloguem, etc.
- Cèdula d’habilitat: document que certifica que l’habitatge té les condicions necessàries per a poder-hi viure. Aquest certificat normalment té una validesa de 10 anys. Les condicions són, entre d’altres, tenir espai suficient (mínim de metre quadrats), tenir llum natural i ventilació, complir les mesures de seguretat exigides per llei i ser accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.
- Certificat energètic: document que certifica quin consum d’energia té un habitatge (electricitat, gas, aigua, …).
- Assegurança d’habitatge: és la pòlissa dissenyada per protegir la casa o pis davant de diversos riscos que podrien ocasionar danys a l’immoble o a les seves possessions.
- Certificat INCASOL (dipòsit de la fiança): el certificat INCASOL és un document emès per l’Institut Català del Sòl, una entitat pública de la Generalitat de Catalunya. Aquest certificat acredita el dipòsit de la fiança dels contractes de lloguer d’habitatges, i és un element important dins del marc legal de lloguers a Catalunya.
Les despeses del lloguer són:
- El preu del mes en curs.
- La comissió de l’agència immobiliària.
- La fiança (un o dos mesos): la fiança és la quantitat econòmica que l’inquilí lliura al propietari de l’habitatge en el moment de signar el contracte de lloguer. La quantitat habitual és equivalent a un mes de lloguer per a habitatges.
- Despeses formalitzar contracte.
Quan ens independitzem i ens mudem a viure a un pis o d’una casa, és important tenir en compte diversos factors per a gestionar bé els nostres diners. A més dels costos associats a l’habitatge, també s’han de tenir en compte altres despeses que poden variar segons l’ús que fem de la casa i les nostres preferències personals.
Què és una hipoteca?
Una hipoteca és un préstec que el banc ens dona per a comprar una propietat una casa o un pis), on l’immoble queda a la garantia del pagament.
Conceptes que hem de conèixer abans de fer una hipoteca són.
- Préstec: quantitat de diners que el banc ens deixa.
- Interès: cost addicional que pagues pel préstec.
- Termini: temps que has de pagar pel deute (per exemple, 15, 20 o 30 anys).
- Garantia: la propietat comprada queda com a recolzament del préstec.
Hem de ser conscients que una hipoteca és un fort lligam per un mateix amb el propi banc, com si es fa en parella, amb aquesta parella, ja que l’immoble queda com a garantia. És per això que abans de fer una hipoteca, cal tenir prudència i assessorament.
També és important entendre bé les condicions del préstec, els interessos, els terminis, les quotes i els possibles riscos.
És recomanable consultar un expert i demanar suport amb les nostres persones de confiança abans de prendre una decisió així.
Què són els pisos tutelats?
Els pisos tutelats són una modalitat d’habitatge a persones amb necessitats de suport. Existeixen varis pisos:
- Pisos de supervisió: destinats a persones que necessiten un seguiment regular. Un professional visita el pis de manera periòdica per ajudar en la gestió del dia a dia i es fomenta l’autonomia però amb suport puntual.
- Pisos amb suport: adreçats a persones que poden viure amb més autonomia però que requereixen ajut per algunes tasques. Hi ha professionals de suport disponibles, però no una supervisió constant.
- Pisos amb alta supervisió o assistits: pensats per a persones amb discapacitat o necessitats més grans. Els professionals que hi són presents gran part del dia o fins i tot les 24 hores. Es treballa l’autonomia, però amb supervisió contínua.
Quines són les despeses fixes?
Una despesa fixe és aquella que has de pagar cada cert temps (mensual, trimestral, …). Alguns exemples serien:
Habitatge
El lloguer és quan paguem una quantitat de diners mensual per a viure en un habitatge que no és nostre. En aquest cas, el propietari de l’immoble és qui manté la propietat del pis o casa, i tu, com a inquilí, només tens dret a viure-hi mentre paguis el lloguer acordat.
En canvi, una hipoteca és un tipus de crèdit que utilitzes per a comprar una casa o un pis. En quest cas, tu com a comprador, demanes un préstec al banc per finançar la compra de l’immoble. En canvi, el banc et concedeix una quantitat d’argent i, al mateix temps, l’immoble queda com a garantia fins que paguis completament el préstec.
És per això que el lloguer o la hipoteca, com la quota de comunitat, l’assegurança, … són despeses fixes. Hauràs de calcular bé el teu pressupost per veure si pots permetre’t aquest cost cada mes.
L’assegurança de la llar és un tipus d’assegurança que protegeix el teu habitatge i el contingut que hi tens dins, contra possibles danys, pèrdues o robatoris. Aquest tipus d’assegurança és molt útil per garantir la seguretat econòmica davant de situacions imprevistes que poden afectar l’habitatge, com incendis, inundacions, robatoris, accidents domèstics o danys en els béns personals. aquesta assegurança cobreix danys per robatori, foc o danys en l’habitatge.
Suministres
Aigua, llum, gas, telefonia, internet, TV o música de pagament.
Alimentació i Higiene Personal
Aigua, menjar, gel, xampú, compreses, espuma d’afeitar, gilette, desodorant, raspall i pasta de dents, cremes, maquillatge, …
Neteja i parament llar
Productes de neteja, menage, farmaciola, manteniment bàsic com bombetes, piles, …
Quines són les despeses variables?
Són aquelles despeses que no són sempre iguals, depenen de la necessitat de cada moment. Alguns exemples serien:
- Llum: depèn molt dels aparells elèctrics que utilitzis i de l’eficiència energètica del teu habitatge. Els preus poden variar segons el tipus de contracte (tarifa regulada o lliure).
- Gas: si tens calefacció de gas, els costos poden augmentar especialment durant els mesos freds. Pot ser interessant comprovar les tarifes fixades o variables que ofereixen les companyies.
- Aigua: tot i que el cost mensual pot no variar tant com el de la llum i el gas, cal tenir en compte el consum d’aigua, ja que algunes zones tenen preus més elevats que altres. A més, alguns habitatges poden tenir comptadors individuals, mentre que altres tenen un sistema col·lectiu.
- Reparacions i manteniment de la casa: de vegades pot ser necessari arreglar petites avaries o fer manteniment preventiu, com neteja de la caldera, manteniment de la calefacció, etc.
- Mobiliari i electrodomèstics: a l’iniciar la teva independència, és possible que hagis d’invertir en mobles, electrodomèstics (com rentadora, nevera, microones, …) i altres articles essencials.
- Neteja i parament de la llar: productes de neteja, farmaciola, manteniment bàsic.
- Compra de menjar: depenent de les teves habilitats a la cuina, la despesa de menjar pot ser considerable. Pots estalviar cuinant més a casa, però és una despesa a tenir en compte. La neteja i subministraments domèstics com detergents, productes de neteja, paper higiènic i altres materials domèstics són despeses fixes.
- Roba i calçat: La roba i el calçat poden durat molt de temps peróode tant en tant cal renovar-los. (Ex: pantalons, samarretes, roba interior, jerseis, jaqueta, pijama, …).
- Salut: algunes atencions no tenen cobertura de la SS i cal pagar un servei privat (Ex: dentista, fisioterapeuta, gimnàs, psicòleg, …).
- Transport: els desplaçaments de casa a l’institut o al lloc de feina també són una despesa habitual, i és per això que és important mira ofertes. (Ex: bus, tren, patinet, bicicleta, moto i cotxe privat).
- Lleure i capricis: (Ex: cinema, consumicions bar, regals, vacances, vicis, …).
Consells
- Calcula bé quants diners ens estalviats i quant cobres cada mes.
- Prioritza les despeses bàsiques abans de l’oci, vicis o capricis.
- Es recomana que el cost de l’habitatge sigui coma màxim 1/3 dels teus ingressos. Escull bé la teva opció.
- Demana ajuda i consell a la família o persones de confiança.
Conclusió
Quan iniciem el projecte d’independitzar-nos, hi ha una sèrie de factors que hem de tenir en compte per tal de que l’experiència sigui el màxim de satisfactòria i responsable possible.