Serveis de salut
Els serveis de salut són el conjunt de recursos, activitats i institucions dedicades a la promoció, prevenció, tractament i rehabilitació de la salut de la població. Aquests serveis poden ser públics o privats i inclouen hospitals, centres d’atenció primària, farmàcies, serveis d’urgències, serveis especialitzats, etc. Els joves poden accedir als serveis de salut a través de diferents vies:
- Metge de capçalera (o metge de família): és el primer professional de referència per a qualsevol problema de salut. Es visita al Centre d’Atenció Primària (CAP) i pot derivar a especialistes si cal.
- Atenció especialitzada: si el metge de capçalera ho considera necessari, derivarà el pacient a un especialista (per exemple, dermatòleg, traumatòleg, psicòleg, …).
- Serveis específics per a joves: alguns CAP tenen unitats especialitzades en salut juvenil, com els Espais Joves de Salut o serveis de salut sexual i reproductiva. Els serveis d’atenció jove són fonamentals per a poder posar-nos en contacte amb les persones que els cuiden.
Targeta CUIDA’M
És una targeta sanitària per a persones amb necessitats especials (discapacitats intel·lectuals, trastorns de comunicació, etc.). Aquesta targeta facilita l’accés de salut adaptats a les seves necessitats.
Poden sol·licitar aquesta targeta les persones amb:
- Trastorns cognitius greus.
- Discapacitat intel·lectual severa o profunda.
- Trastorns de l’espectre autista (TEA).
- Malalties que requereixen una atenció especial per dificultats de comunicació o comprensió.
Com es pot demanar?
- Consulta al metge de capçalera: el professional sanitari de referència evalua si la persona compleix els criteris per obtenir la targeta.
- Si el metge considera que la persona necessita la targeta, es tramita a través del CAP.
- Un cop fet això, la targeta s’envia a domicili o es recull al mateix CAP de referència.
Tipus de metges i especialistes
- Metge de capçalera (o metge de família): diagnòstica i tracta problemes generals de salut.
- Pediatra: metge especialitzat en infants i adolescents (fins als 14 – 16 anys, segons el centre).
- Psicòleg i psiquiatre: atenció a la salut mental i emocional.
- Ginecòleg: salut sexual i reproductiva en dones i revisions anuals preventives.
- Traumatòleg: problemes musculars i ossis.
- Dermatòleg: salut de la pell.
- Infermeria: cures bàsiques, vacunes, control de malalties cròniques, etc.
El CAP (Centre d’Atenció Primària)
Un CAP és un Centre Mèdic on es presta atenció sanitària bàsica a la població. Forma part del sistema públic de salut i és el primer lloc on la gent ha d’anar quan té un problema de salut que no requereix d’urgències hospitalàries El CAP acostuma a fer un horari de dilluns a divendres de 8.00h a 20.00h.
Un centre d’Atenció Primària (CAP) ofereix serveis de:
- Medicina general (metge de família).
- Atenció pediàtrica (per a menors).
- Infermeria (vacunes, cures, seguiment de malalties cròniques).
- Atenció a la salut sexual i reproductiva (planificació familiar, proves d’ITS, consulta ginecològica).
- Atenció psicològica i psiquiàtrica (en alguns CAP).
- Urgències de baixa complexitat (ferides lleus, febre alta, etc).
És important assistir a un CAP en les següents situacions:
- Per consultes mèdiques habituals com per exemple refredats, malalties lleus, seguiment de malalties cròniques, vacunacions, etc.
- Per renovació de receptes i informes mèdics.
- Atenció pediàtrica i revisions de salut.
- Problemes de salut no urgents que poden esperar unes hores o dies.
CUAP (Centres d’Urgències d’Atenció Primària)
El CUAP és un centre sanitari que ofereix atenció urgent a pacients que no necessiten anar directament a un hospital, però que tampoc poden esperar a ser atesos al seu CAP. Funciona les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any i no cal demanar cita prèvia.
Un Centre d’Urgències d’Atenció Primària ofereix serveis com:
- Atenció a urgències lleus i moderades.
- Proves i diagnòstics bàsics.
- Administració de tractaments urgents.
Quan assistir a un CUAP?
- Quan tens una urgència que no posa en risc la vida, però que no pot espera fins a l’endemà, com per exemple febre alta persistent, infeccions (orina, gola, oïda, etc.), vòmits, diarrees, caigudes o cops sense fractura greu, atenció a reaccions al·lèrgiques lleus, control de la pressió arterial, etc.
- Si necessites atenció mèdica fora de l’horari del teu CAP.
- Si no és una situació greu que requereixi hospitalització immediata.
Hospitals i serveis d’urgències hospitalàries
Els hospitals són centres sanitaris que ofereixen atenció mèdica especialitzada i hospitalització en casos de malalties greus o que requereixen tractaments més avançats.
Els Serveis d’Urgències Hospitalàries són la unitat dels hospitals destinada a atendre pacients amb situacions mèdiques que no poden esperar i que necessiten una avaluació immediata.
Quins serveis ofereix un hospital?
- Serveis d’urgències hospitalàries: atenció immediata per a emergències greus, diagnòstic i tractament urgent, assistència per accidents, infarts, ictus, etc.
- Hospitalització i atenció especialitzada: ingressos hospitalaris per malalties greus o postoperatòries, control i tractament de pacients i patologies complexes, atenció a malalts crònics o amb necessitat de cures intensives.
- Serveis de diagnòstic i proves mèdiques (radiologia i imatge mèdica, laboratori d’anàlisis clíniques, endoscòpies i proves digestives, etc.).
- Serveis de cirurgia i quiròfan: cirurgia general i especialitzada, cirurgia d’urgència per accidents o complicacions mèdiques i cirurgia ambulatòria per intervencions que no requereixen ingrés.
- Serveis d’unitat de cures intensives (UCI): atenció a pacients en estat crític o greu.
- Serveis de salut mental o psiquiatria: atenció a pacients amb trastorns mentals greus, tractament d’urgències psiquiàtriques, i hospitalització psiquiàtrica si és necessari.
- Serveis ginecològics: seguiment de l’embaràs i atenció al part, atenció a complicacions en l’embaràs i parts d’alt risc i assistència a nadons prematurs o amb problemes de salut.
- Àrea de pediatria i neonatologia: atenció mèdica especialitzada a infants i nadons, unitats de vigilància intensiva neonatal i tractament de malalties infantils greus o cròniques.
- Rehabilitació i medicina física: recuperació de lesions musculars i òssies, teràpia per pacients amb seqüeles d’accidents o malalties i tractaments de fisioteràpia.
- Serveis d’oncologia i tractament de càncer: diagnòstic i tractament de càncer (quimioteràpia, radioteràpia), hospitalització per pacients amb tractaments agressius i suport psicològic i cures pal·liatives.
Quan assistir a l’hospital o a urgències hospitalàries?
S’ha d’anar a urgències de l’hospital quan pateixes una situació greu o potencialment mortal com per exemple:
- Problemes respiratoris greus.
- Problemes cardíacs o circulatoris.
- Traumatismes greus.
- Problemes neurològics.
- Urgències digestives greus.
- Intoxicacions i reaccions al·lèrgiques severes.
- Problemes ginecològics i obstètrics urgents.
- Altres emergències mèdiques com cremades greus, hipotèrmia o cops de calor, crisis psiquiàtriques amb risc d’autolesió o violència, etc.
Servei d’Emergències Mèdiques (SEM)
El SEM és el servei públic de Catalunya encarregat de gestionar i atendre situacions d’emergència sanitària fora dels centres mèdics, oferint assistència urgent a domicili, a la via pública o en trasllats hospitalaris.
Funciona les 24h del dia, els 365 dies de l’any i es pot contactar mitjançant tel telèfon d’emergències 112 o el 061.
Quan trucar?
- En situacions de risc vital (aturada cardíaca, ictus, accidents greus, ofegaments, pèrdua de coneixement, intoxicacions severes, etc).
- Quan la persona no pot desplaçar-se per si mateixa fins a un centre mèdic i necessita assistència immediata.
Farmàcies
Quan assistir a la farmàcia?
- Consultes lleus: recomanació de medicaments sense recepta, petites ferides, malestar general, etc.).
- Control de pressió arterial, sucre, test d’embaràs o test ràpid d’infeccions.
- Obtenció de medicació amb recepta.
Conclusió
Els serveis de salut són una part fonamental del benestar de la població i ofereixen diferents nivells d’atenció segons la gravetat i la naturalesa del problema mèdic. Des dels CAP, que són el primer punt de contacte per a atencions bàsiques i seguiment de malalties, fins als hospitals, que gestionen casos més greus i complexos, el sistema sanitari garanteix l’accés a l’assistència necessària en cada situació. A més, els serveis com els CUAP, les farmàcies i el SEM cobreixen necessitats específiques i urgents, assegurant una resposta ràpida i adequada. És essencial conèixer els diferents recursos disponibles per utilitzar-los de manera adequada i garantir una atenció eficient i oportuna per a tothom.