Preguntes freqüents

Actualment l’APP Compartim està dirigida a l’alumnat que està cursant els Itineraris Formatius Específics (IFE). Aquests itineraris acompanyen alumnat amb discapacitat intel·lectual lleugera o moderada en la seva transició a la vida adulta i inserció laboral.

Amb tot, l’APP Compartim vodria en un futur proper ser útil també com a eina pedagògica a altres itineraris dins el marc de l’educació inclusiva com el SIEI, PFI, AIS etc…

Amb l’ànim de contrastar el valor pedagògic de la solució, l’equip promotor de l’APP ha demanat assessorament especialitzat en l’àmbit pedagògic  perquè en valorin el seu impacte. 
 
Així la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona ha dut a terme un estudi exhaustiu que valida l’APP com una eina pedagògica que situa  l’alumne al centre de la situació d’ensenyament i aprenentatge i es troba alineada amb les  tècniques i metodologies actives com el DUA, la gamificació  o l’aprenentatge col·laboratiu. 
 
Prop de 100 alumnes/as i 30 docents han estat també consultats per la mateixa universitat recollint percepcions molt positives d’uns i altres pel que fa a l’accessibilitat dels continguts així com el seu valor pedagògic. 
Actualment i mentre duri  aquesta fase de validacions l’accés a l’APP és totalment gratuïta per alumnat i docents per tal de poder contrastar i validar l’impacte i valor de l’APP en l’aprenentatge d’aquestes persones. Validada la solució, en un futur ens agradaria que l’APP fos una eina pedagògica gratuita sostinguda pel mateix Departament d’Ensenyament per aquest alumnat amb NEE i els docents que els fan suport. 

Actualment hi ha 12 centres apuntats a l’APP de diferents llocs del territori català com Berga, Vic, Manlleu, Cardedeu, Santa Coloma de Gramanet, Mataró, Sant Cugat, Barcelona o Terrassa. Aquests centres sumen prop de 300 alumnes i més de 50 docents que els fan suport. 

En el moment de l’alta, un membre de l’equip de l’APP Compartim es desplaça físicament al centre per assistir en el registre i fer una formació inicial a l’equip docent  per tal que en coneguin les funcions i avantages.  De manera continuada hi ha un servei de suport i resolució d’incidències (si es donen) per tal que els usuaris (alumnat i docents) puguin fer un ús complet de les funcions esmentades.

Per tal d’incentivar la vinculació amb els aprenentatges, l’APP Compartim té integrat un sistema de punts on l’alumnat pot anar creixent i progressant a diferents nivells. Els punts van vinculats principalment a les publicacions que comparteixen amb la comunitat  i en quin grau estan treballades en clau d’accessibilitat cognitiva amb l’ànim de facilitar  la comprensió dels altres companys amb qui ha compartir el contingut.

Són uns premis que s’organitzen anualment a final del curs escolar per premiar l’alumnat que ha publicat els millors continguts de cada curs (primer, segon, tercer o quart). Compten amb la col·laboració de l’Associació lectura fàcil com a jurat. 

Es premia aquell alumnat que ha elaborat i publicat continguts originals que tinguin en compte criteris d’accessibilitat i facilitin la comprensió dels altres alumnes mitjançant vídeos, imatges, infografies, textos en lectura fàcil o notes de veu. 

També hi ha premis pels centres que fomentin el protagonisme i participació del seu alumnat, la publicació de continguts accessibles cognitivament o que obtinguin un major reconeixement de l’alumnat d’altres centres. 

Més enllà de la seva vessant pedagògica, l’APP Compartim facilita el contacte entre alumnat per promoure i enriquir les seves oportunitats socials. La secció de Companys, Punt de Trobada o les trobades online són eines que l’alumnat té a l’abast per conèixer altres alumnes/as amb uns mateixos interessos. 

L’alta a l’APP es fa a través dels centres educatius que es volen sumar a aquesta experiència compartida. D’aquesta manera, amb el suport dels equips docents,  assistim i simplifiquem el procés a l’alumnat o la seva família perquè puguin accedir fàcilment a l’APP de manera controlada i protegida.

Si ets un centre educatiu on es cursen aquests estudis IFE no dubtis en contactar-nos escrivint-nos al mail info.compartim@gmail.com